keskiviikko 4. kesäkuuta 2008

Taskuliinat


Kun tutkimusmatkailijat palasivat Kiinasta eurooppaan 1400-luvulla, he toivat mukanaan ensimmäiset nenäliinat, jotka olivat äärimmäisen kalliita ja melko suuria pellavakankaita. Englannin kielen sana handkerchief, tulee ranskan kielen sanasta "couvrechef", joka tarkoittaa "pään peitettä", mikä oli kiinalaisten liinojen alkuperäinen tarkoitus. Niitä käytettiin pään suojaamiseen auringolta pellolla työskennellessä.

Nenäliinojen suosio kasvoi 1500-luvulla nuuskan käytön yleistyessä, kun ihmisten tarve niistää ja pyyhkiä naamaansa lisääntyi. Liinat olivat usein silkkisiä tai pellavaisia ja niissä oli pitsireunus. Niitä kutsuttiin nimellä "napkin", joka tulee 1300-luvun ranskan kielen sanasta "nap(p)e" ja latinan kielen sanasta "mappa", jotka tarkoittavat kangasta.

2. kesäkuuta vuonna 1785 Marie Antoinette pakotti miehensä Louis XVI:n tekemään säädöksen nenäliinojen virallisesta koosta, sillä niiden koko oli kasvanut tarpeettoman suureksi. Säädös määräsi, että pituuden ja leveyden täytyy olla yhtä suuria. Taskuliinat ovat säilyneet sen muotoisina tähän päivään asti.

Miesten taskuliinat tulivat vahvasti muotiin 1920-luvulla, mutta menettivät suosiotaan 1960-luvulla. Nykyään taskuliinat ovat kuitenkin taas muodissa ja niitä pidetään klassisena sekä tyylikkäänä yksityiskohtana puvussa.

On huomion arvoista, että vaikka taskuliinat ovat alunperin olleet nenäliinoja, ne eivät ole sitä enää tänä päivänä. Taskuliinan funktio on nykyään täysin esteettinen. On toki hyväksyttävää antaa taskuliina itkevälle naiselle tai lapselle, jos nenäliinaa ei ole käsillä. Nenäliina ei kuitenkaan voi korvata taskuliinaa missään tilanteessa.

Taskuliinat valmistetaan yleensä silkistä, puuvillasta tai pellavasta ja niiden halkaisija on perinteisesti 13-18 tuumaa. Reunat ovat yleensä ommeltu kaksin kerroin, ettei kangas pääse purkautumaan.


Taittelutyylit

Puff tai Cooper

Reverse Puff
Viimeisessä kuvassa nähdään Puff and point eli ns. Astaire, jossa puff on yksinkertaisesti taiteltu keskeltä niin, että liinan kärki näkyy vasemmalla tai oikealla puolella.

TV fold


Winged puff
Diagonal shell


Straight shell
Sinne päin


Taittelutapoja on siis lukuisia. Itse suosin puffia tai tuota viimeistä vaihtoehtoa, mutta toisaalta käytänkin taskuliinaa epävirallisissa tilaisuuksissa. Tuo "sinne päin" versio ei välttämättä sovi bisnespukeutumiseen, mutta muut vaihtoehdot kyllä mainiosti. Makuasia, mitä haluaa käyttää. TV fold taitaa olla tällä hetkellä niitä trendikkäimpiä vaihtoehtoja ja onhan se kieltämättä tyylikäs.

Mutta mitä ikinä sitten teetkään, pysy kaukana valmiiksi taitelluista taskuliinoista. Ne näyttävät poikkeuksetta aivan hirveiltä.


Väri

Valkoinen toimii melkeen tilanteessa kuin tilanteessa, mutta taskuliinan väri antaa mahdollisuuden myös voimakkaampaan värien käyttöön. Bisnespukeutumisessa kannattaa tosin välttää ylilyöntejä. Taskuliinan värin ei ole tarkoitus olla sama kuin solmiossa ja/tai paidassa vaan niiden on tarkoitus korostaa toisiaan. Tämä onnistuu yleensä hyvin esim. valitsemalla toisen pääväriksi toisen toissijainen väri. Mutta yleensä ensimmäinen intuitio sopivasta väriyhdistelmästä on oikein. Ei kaikkea tarvitse analysoida puhki.


Jos asia kuitenkin kiinnostaa, täältä löytyy hyvä katsaus värien ja kuvioiden yhdistämiseen. Esimerkeissä on käytetty solmukkeita, mutta idea on sama solmioidenkin kanssa.


Taskuliina ja vartalotyypit

Väriläiskä keskellä rintaa kerää huomiota rinnan alueelle ja leventää rintaa. Näin ollen leveärintaisen ei välttämättä kannata pitää taskuliinoja. Tämä ei kuitenkaan ole mikään kiveen kirjoitettu sääntö.Jos ruumiinrakenne on tukeva, eli vatsan ympärys on isompi kuin hartioiden, taskuliinan käyttö on erittäin suositeltavaa, sillä se vie huomion vatsan seudusta rintaan ja näin tasapainottaa kokonaisuutta.


Vartaloltaan normaaleiden ei tarvitse tällaisia miettiä. Rohkeasti vaan siis kokeilemaan.


Minkä kanssa?

Taskuliinaa voi pitää solmion tai solmukkeen kanssa, mutta se toimii mainiosti myös ilman minkäänlaista rättiä kaulan ympärillä. Taskuliina antaa hienon säväyksen rentoon solmiottomaan pukulookiin tai pikkutakkiin. Takin alla ei tarvitse välttämättä olla edes kauluspaitaa, oikein valittu T-paita tai pikee-paita toimii ihan yhtä hyvin.Kaiken kaikkiaan taskuliina on sellainen asuste, että sitä kannattaa ehdottomasti käyttää. Se on hieno yksityiskohta ja antaa asuun usein sen viimeisen säväyksen (ks. kuva Daniel Craigista). Niillä on myös helppo tuoda hieman yksilöllisyyttä muuten tylsään pukumuotiin. Taskuliinat ovat myös edullisia, joten niiden hankkiminen ei vie ketään konkurssiin.kuvat. men.style.com, imdb.com, Andy's encyclopedia of men's clothes

4 kommenttia:

mikko kirjoitti...

Vaikka kirjoitustahti blogillasi ei ole niitä kaikkein nopeimpia, on uusi postaus aina odottamisen arvoinen! :)

Johannes kirjoitti...

Jep. Taisin valittaa kun kirjoituksessa kesti, mutta tämä oli odottamisen arvoista! Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Mistäs tuollaisen herrasmiehen löytäisi..

premier kirjoitti...

Jaa-a. Kaupungille vaan bongailemaan ja sit meet nykimään hihasta?